Titel: Myckelgensjöböndernas rikedom.

Meddelare: Födorådstagare Lars Svensson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Början till rikedomen åt bönderna i Myckelgensjö säges vara den, at de delade mellan sig all egendom efter "Spålapparna", som de tog ihjäl. (Jämför n:r. 2531.) Renarna legde de bort åt andra lappar, som skötte dem. Säkert är, att bönderna i den byn haft mycket renar ända tills på senare tider. Min far var på auktion där efter en bonde, som hette Nils Nilsson. Då hade lappen, som skötte den dödes renar, varit där med dessa. Det hade varit en väldig hop nere på sjön. De, som löste renarna, slaktade ned dem, och lappen hade tyckt, att det var alldeles på tok slakta ned så mycket renar. Det är omkring en 45 år sedan dess.